25.11.2014

Matka lehmänpolulta itsensä tuntijaksi

Totesimme yhdessä, että itsetuntemus on kaunista. Matka itsetuntijaksi ei kuitenkaan ole vasta uudelleen päällystetty pikitie, vaan pikemminkin kitsailla verorahoilla paikattu mutkainen ja mäkinen entinen lehmänpolku. Jos kuitenkin töppöjalkaiset maidontuottajamme kykenevät polun kulkemaan, se on mahdollista sinullekin.

Mitä olisi hyvä pakata rinkkaan patikkaretkeä aloitellessa? Tärkein apu itsensä tuntemiseksi on omien ajatusten tiedostaminen. Psykologiystäväni kutsuu tätä prosessia ajatusten tuomiseksi julkiseen tilaan. Julkinen tila on tietoisuuden alue, jossa ajatusten käsittely muuttuu tietoiseksi ja selkeäksi. Julkinen tila muodostuu sanallisesti, joten työkalut ajatusten julkistamiseen ovat keskustelu muiden ihmisten kanssa sekä kirjoittaminen.

Keskustelun avulla unenomainen, kuvin, äänin ja tuntein väritetty ajattelu muodostuu tarinaksi, joka on helpompaa purkaa osiin ja analysoida. Tällöin tietoisuus omasta ajattelumaailmasta, tunteista ja teoista lisääntyy. Antoisa keskustelu vaatii oikeanlaisen kuuntelijan, oikean hetken ja yhteisen ymmärryksen. Palaan aiheeseen hyvä keskustelukumppani myöhemmässä julkaisussa.

Kirjoittaminen on hyvä työkalu opetellessa tuntemaan itsensä. Kirjoittaminen on sanoitettua ajattelua, joten sen vaikutus on samankaltainen kuin keskustelu. Kirjoittaminen tuo ajatukset julkiseen tilaan käsiteltäviksi. Kirjoittamisen ongelma on, ettei siihen liity vuorovaikutusta toisen ihmisen kanssa, jolloin ajatukset jäävät helposti sellaisiksi kuin ovat, eivätkä kehity. Toisaalta kirjoittaminen irrottaa sinut todellisuudesta, jolloin oman toiminnan analysointi on helpompaa. Palaan aiheeseen todellisuuden ongelma itsensä tutkimisessa myöhemmin.

Mitä voisit kirjoittaa? Sääntöjä ei ole. Kirjoita, mitä sinua huvittaa. Kirjoita kouluesseitä, novelleja, kuvaelmia, päiväkirjamerkintöjä, kolumneja, sosiaalisen median julkaisuja... Tärkeintä on, että kirjoitat jotain ja ajattelet, että kirjoitat yleisön lisäksi myös itsellesi. Tässä syy, miksi minä kirjoitan blogia.

Nyt rinkkasi on jo puolillaan patikkaretkellä tarvittavia apuvälinetä. Jatketaan pakkaamista myöhemmin aiheilla hyvä keskustelukumppani ja todellisuuden ongelma itsensä tutkimisessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti