14.8.2016

Emme enää tunne toisiamme

Sosiaalinen media on oikeastaan etäännyttänyt meitä muista ihmisistä. Olemme enemmän tietoisia muista ja heidän elämästään kuin koskaan ennen. Jaamme verkon välityksellä itsestämme enemmän ja suuremmalle porukalle kuin mitä voisimme toteuttaa tosielämässä. Silti sosiaalinen media on tehnyt meistä epäsosiaalisempia.

Pidämme sosialisen median välityksellä yhteyttä sellaisiin ihmisiin, jotka eivät muuten kuuluisi elämäämme. Vaihdamme helposti ja näppärästi kuulumiset näpytellen. Sosiaalinen media mahdollistaa ennen kuulumattoman tavan pitää verkostoa yllä ja laajentaa sitä.

Toisaalta se, mitä näemme ja luemme sosiaalisessa mediassa, on pelkkä raapaisu ihmisen todelliseen elämään. Sosiaalisen median tarinat ovat otteita sieltä ja täältä ja usein niitä yksittäisiä hetkiä, jolloin kaikki on ollut hyvin. Mitäkuuluuhyvää-keskustelut eivät oikeastaan kerro meille mitään. Olemme näennäisesti huomanneet toisen ja toinen meidät, mutta lopulta emme ole saaneet vuorovaikutuksesta mitään irti.

Yhteydenpidon helppous saa meidät ehkä jutustelemaan useammin, mutta elektroninen kommunikointi etenee harvoin pintaa syvemmälle. Emme oikeastaan kuule, mitä toinen ihminen todella ajattelee ja miksi. Sosiaalinen media on totuttanut meidät tarkastelemaan pelkkää pintaa, jonka vuoksi emme aina edes halua tai osaa vastaanottaa syvemmälle menevämpiä ajatuksia toisiltamme. Emme edes kasvokkaisessa vuorovaikutuksessa. Mitä tiedät kaveriporukkasi ihmisistä? Mitä mieltä he ovat asioista ja miksi heillä on sellainen mielipide? Keitä kaverisi oikeastaan ovat? Niin, olemme sosiaalisina epäsosiaalisempia.

Maailma muuttuu ja samalla muuttuu ihmisten tapa olla toistensa kanssa. Ihmissuhteet ovat erilaisia ja niitä muodostetaan eri syistä kuin ennen. Enää ei tarvitse tuntea naapureita, mutta ystäväpiiri voi muodostua hyvin kansainvälisestä porukasta. Parisuhdetta ei muodosteta pelkän perheen perustamisen vuoksi, vaan toisen kanssa voi olla ihan vain huvikseen, vaikka tietäisi, ettei suhteesta tule elämänmittaista.

Onko vielä niitä, jotka kaipaavat tuntien mittaista ajatusten vaihtoa,
syvällistä oman itsen ja elämän pohdintaa toisen ihmisen kanssa
sekä tunnetta siitä, että minä tiedän sinusta kaiken?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti