2.9.2016

Miksi emme elä terveellisesti?

Hyvinvoinnin ja terveyden voi ajatella olevan yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta. Tiedämme, että voidaksemme hyvin meidän pitää ajatella positiivisesti, elää hetkessä, haastaa itseämme sopivasti, levätä riittävästi, rasittaa kehoamme liikkumalla ja syödä terveellisesti. Jos kerran tiedämme tuon, miksi teveellisesti eläminen on niin vaikeaa?

Listasin muutamia syitä, joiden vuoksi tieto ei muutu teoiksi.

Hyvinvointi ja terveys eivät ole arvoja. Hyvinvoinnista on tullut megaluokan trendi ja siitä puhutaan julkisesti paljon. Se ei kuitenkaan tarkoita, että jokaiseen meihin olisi sisäänrakennettu oman elämän hyvinvointipoliisi. Jos hyvinvointi ei kuulu perimmäisiin arvoihisi, siitä ei koskaan tule elämäsi tärkeintä asiaa. Ja kun hyvinvoinnista ei tule elämäsi tärkeintä asiaa, et etsi aktiivisesti tapoja, joilla voisit parantaa sitä. Saatat pinnallisesti tarttua johonkin trendikkääseen suoritukseen, kuten paleoruokavalioon, mutta koska hyvinvointi itsessään ei ole sisäinen motivaattorisi, suoritus unohtuu väsyneenä ja nälkäisenä perjantai-iltana mäkkärijonoon. Jos haluat lisätä hyvinvointia, sinun täytyy perustella ja osoittaa, ikään kuin myydä itsellesi, miksi hyvinvoinnin edistäminen on tärkeää ja miten juuri sinä voisit toteuttaa sitä omassa elämässäsi.


Hyvinvoinnin matkiminen. Meillä kaikilla on mielikuva siitä, mitä hyvinvointi tarkoittaa. Vai onko? Näemme jatkuvasti kuvia ja ajatuksia hyvinvoinnista, mutta mikä on oma näkemyksemme siitä? Millainen suhde juuri sinulla on hyvinvointiin? Tiedätkö, mitkä asiat saavat sinut voimaan hyvin ja miten voit lisätä niitä elämääsi? Pystytkö selittämään itsellesi, miksi valitset jonkin asian hyvinvoinnin edistämiseksi? Esimerkiksi minulle oli erityisen iso askel päästä eroon siitä, että ajattelin liikunnan olevan pelkkää energian kulutusta. Kun luovuin ajatuksesta kuluttaa energiaa ja sen kautta hävittää ylimääräistä rasvaa, ymmärsin, mitä liikkumisen ilo todella tarkoittaa. Nykyään urheilu on minulle keino totettaa itseäni fyysisesti - ei rankaisu syödystä karkkipussista. Hyvinvointia ei voi toteuttaa sillä ajatuksella, että näin pitää tehdä. Hyvinvoinnin taustalla on ymmärrys siitä, millaiset asiat todella saavat sinut voimaan hyvin.


Koko elämä kerralla kuntoon. Päätät, että nyt on aika laittaa elämä järjestykseen. Aloitat aamusi reippaalla lenkillä, ostat vuoden kuntosalijäsenyyden, haet lounaaksi salaattia, vaihdat istumisen seisomiseen, nappaat karkin sijaan ravintolisiä ja menet ajoissa nukkumaan. Jaksat uutta elämäntapaasi tasan siihen asti, kun ensimmäinen "entä jos" -ajatus valtaa mielen. Esimerkiksi jos olet tottunut palkitsemaan itsesi raskaan päivän päätteeksi suklaalla, et opi tavastasti yhtäkkiä pois. Rutiinien ja totuttujen tapojen muuttaminen on hidas projekti, joka vaatii pitkäjänteisyyttä, kärsivällisyyttä ja armollisuutta. Lupaa itsellesi, että pieni muutos kerrallaan riittää. Kun huomaat, miten muutos on parantanut elämänlaatuasi, ryhdyt toteuttamaan sitä automaattisesti ja kaipaat lisää pieniä asioita parantamaan hyvinvointiasi. Samalla opit, mistä sinun hyvinvointisi koostuu ja millaiset teot lisäävät sitä.

Huomenna. Turhaan sitä sen pidempään avaamaan. Kyllä sinä tiedät, ettet aloita kuitenkaan huomenna, vaan sinun pitää aloittaa tässä ja nyt.
Hyvinvointi ei ole mitään tiettyä tai konkreettista. Hyvinvointi on asenne, elämäntapa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti