24.4.2015

Ahdistavia kuulumisia

Kevät ja syksy ovat monille jännittäviä aikoja. Toiset koettavat näppäimistöt ja puhelinlagat savuten hankkia kesätyöpaikkoja, kun toiset lukevat silmät rakkuloilla koulutuspaikkojen pääsykokeisiin. Tuttujen kanssa kuulumisia vaihdellessa työ- ja koulutuspaikka-aiheet kiinnostavat, mutta ovatko ne sittenkään parasta puhuttavaa?

Tärkeistä asioista ei ole välttämättä kivaa puhua. Epävarmuus esimerkiksi työ- tai opiskelupaikasta voi olla ahdistava kokemus, jota kaikki eivät halua jakaa muiden kanssa. Pelko omasta epäonnistumisesta ja epävarmuus pärjäämisestä voivat tuntua hankalilta asioilta, jotka olisi mukavampaa pitää omana tietona. Asioiden nostaminen julkiseen keskusteluun tekee niistä avoimia arvostelulle ja herkkiä sosiaaliselle paineelle, mikä saattaa pahentaa tärkeiden asioiden tuomaa ahdistusta entisestään.

"Kyllä sinä saat sen paikan" voi olla tarkoitettu kannustavaksi, mutta toisaalta se voi aiheuttaa painetta onnistumisesta. Mitä jos en saakkaan paikaa? Onpa kivaa selitellä seuraavaksi sitä...

Kuulumisten kysyminen on tärkeää vuorovaikutussuhteen kannalta, mutta toisaalta pieni pelisilmä ei ole pahitteeksi. Mitä jos antaisit toiselle mahdollisuuden kertoa itse tärkeistä asioista - jos hän haluaa puhua niistä ollenkaan?

Toisaalta, jos et ota toisen elämän tärkeitä asioita puheeksi, voit vaikuttaa siltä, ettet ole kiinnostunut toisen asioista. Välttääkseksi tämän, voit esimerkiksi kysyä suoraan, haluaisiko toinen puhua tärkeistä asioista vai puhuisitteko mieluummin jostain muusta.

Toisaalta, jos olet itse tärkeän asian puhuja, sinua voisi helpottaa muistaa, että kuulumisten kysyjä haluaa olla vain kohtelias, eikä hän välttämättä tarkoita aiheuttaa sinulle lisää ahdistusta. Sinun ei tarvitse välttämättä selitellä tai perustella ja voit aina kertoa, jos et halua puhua aiheesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti