27.4.2015

Yksin paremmin yhdessä


Läheinen ja tasapainoinen ihmissuhde edellyttää, että molemmat osapuolet osaavat olla yksin.

Olen huomannut yksinolon merkityksen yhden pidemmän ja läheisen ihmissuhteen päätyttyä. Nuorena muodostuneet läheiset suhteet muotoutuvat helposti osaksi itseä - niihin kasvaa, eikä niitä ilman niitä tiedä, kuka oikeastaan on. Ennemminkin on me kuin minä.

En sano, etteikö toiseen kasvaminen ja identiteetin muodostuminen ihmissuhteen varaan toimisi. Väitän, että suhde voisi toimia paremmin, jos molemmat osapuolet olisivat valmiita ja jopa halukkaita olemaan välillä ilman toista.

Uskon siihen, että toiseen ihmiseen ei voi olla aitoja välittämisen tunteita, ellei niitä tunteita ole itseä kohtaan. Kun viihtyy yksin ja osaa arvostaa omaa seuraansa, ei ole riippuvainen toisen hyväksynnästä. Jos identiteetti ja itsetunto rakentuvat toisen ihmisen tai ihmissuhteen varaan, se on turhan altis ulkoisille vaikuttimille, mikä voi aiheuttaa esimerkiksi ahdistusta, epävarmuutta ja luottamuksen horjumista. Itsen rakentuminen ihmissuhteelle myös kuormittaa suhdetta ja suhteen toista osapuolta - käytännössä suhteesta riippuvainen ihminen siirtää vastuun omasta hyvinvoinnistaan ja samalla suhteen hyvinvoinnista toisen harteille. Toisaalta, kun kokee arvostusta ja kiintymystä itseen, tietää, mitä ne tarkoittavat, jolloin niitä on mahdollista tuntea ehdoitta toista ihmistä kohtaan.

Ongelmana voi myös olla yhdessäolon motiivi. Ollaanko yhdessä, koska siihen on totuttu ja toisesta luopuminen pelottaa ennemmin kuin harmittaa vai onko yhdessäolon taustalla puhdas toisen kanssa viihtyminen?

En väitä, että kukaan olisi niin itseriittoinen, että olisi täysin tyytyväinen elämäänsä ilman läheisiä ihmissuhteita. Läheiset suhteet ovat tärkeitä ja ne voivat tuoda kaivattua merkitystä elämään. Kuitenkin, jos et usko pärjääväsi ilman toista ihmistä, sinun kannattaa pohtia, oletko sittenkin liian riippuvainen. Ajattele asia niin, että pärjäämällä yksin osoitat välittäväsi toisesta; toisen ei tarvitse olla vastuussa sinusta ja olette suhteessa yhtä tärkeitä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti