15.7.2015

Riskienhallinnan riskit

Oletko sinä riskienhallinnan ammattilainen? Minä tunnustan, että yritän kovasti olla. Yritän ennakoida tulevaa ja toteuttaa nykyhetkeä niin, että voisin tehdä tulevasta mahdollisimman riskitöntä.

Riskienhallinta tuo elämään turvallisuutta ja mahdollisuuden ennakoida tulevia ongelmia. Kun otan nyt huomioon tämän ja tuon, en todennäköisemmin joudu kohtaamaan sitä. Riskienhallinta voi koskea taloudellista tilannetta, työ- tai opiskelu-uraa, vuorovaikutussuhteita, terveyttä, kotia, harrastuksia tai ihan mitä tahansa. Riskienhallinnan avulla tuntuu todennäköisemmältä päästä sinne, minne haluaa mennä.


Isoin ongelma riskienhallinnassa on, että tulevasta ei tosiaankaan voi tietää. Kuulostaa simppeliltä, mutta välillä se voi olla vaikeaa hyväksyä. Emme voi toimia kaikissa asioissa niin, että pystyisimme välttämään tulevat ongelmat ja vastoinkäymiset. Vaikka kuinka säästäisimme rahaa, valitsisimme vuorovaikutussuhteet onnistumisen todennäköisyyslaskennan perusteella ja eläisimme terveellisesti, emme voi valita, hajoaako esimerkiksi tietokone ja joutuisimme ostamaan uuden, päättyykö vuorovaikutussuhde huonosti ja tulisimme surulliseksi tai joudummeko onnettomuuteen.

Joissain asioissa on mahdollista edistää hyviä asioita tulevaisuudessa ja ainakin pienentää mahdollisuutta ongelmiin. On kuitenkin hyväksyttävä, että huominen on huomenna, eikä kaikki ole omissa käsissä. Olennaista onkin osata kerätä vastoinkäymisistä voimaa ja muistaa, että murehtiminen ei tuo eilistä takaisin.


"Elämää ei voida kirjoittaa; se on elettävä."
- Oscar Wilde


Mitäpä jos keskittyisimme elämiseen nyt? Jospa luottaisimme siihen, että hyvät valinnat tuottavat hyvää tulevaisuudessa. Huonot valinnat taas... No, niitä tekee jokainen. Joskus tulee kiivettyä pylly edellä puuhun, mutta ei se tarkoita automaattisesti sitä, että jokin menisi pieleen. Katsotaan sitten puussa, mitä tapahtuu. Jos kohtaamme jotain ikävää, me selviämme siitä sitten, kun sen aika on.

Kumpi on isompi riski: ottaa varman päälle ja jättää elämättä, jolloin ei varmasti epäonnistu, muttei välttämättä onnistukkaan vai kokeilla elää ja ottaa vastaan se, mitä tulee?

Aforismi: hipit.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti