15.8.2015

Itsensä kuunteleminen

Itsensä kuuntelemisen taito on nyt se juttu. Oli kyse töistä, opinnoista, vuorovaikutussuhteista, syömisestä, liikunnasta, levosta, harrastuksista tai mistä tahansa, neuvotaan kuuntelemaan itseä. Sinussa on ratkaisu.

Entä jos ei osaa kuunnella itseä?


Päässä käy usein kauhea meteli. Eniten äänessä ovat järki ja tunteet ja valitettavasti ne ovat juuri sellainen kaksikko, jotka eivät oikein osaa tehdä yhteistyötä. Kun molemmat huutavat kilpaa, on vaikeaa erottaa, mikä on se itse-ääni, jota täytyisi kuunnella.

Ikävystyneenä suklaa tuntuisi ihanalta piristeeltä, mutta järki panee vastaan. Tai treenatessa mieli sanoo, että nyt riittää, mutta järki piiskaa jatkamaan vielä hetken.

Itsensä kuunteleminen on matka, jossa ei oikeastaan ole päämäärää. Ei voi sanoa, että nyt kuuntelen itseäni täydellisesti, koska aina ei ole mahdollista kuunnella tai kuulla. On vastuita ja velvollisuuksia, jotka on suoritettava, vaikka joutuisi toimimaan vastoin sisäisiä viestejä. Itseä on myös mahdotonta kuulla, jos ei tiedä, mitä haluaa.

Itsensä kuuntelua ei sanota suotta taidoksi. Sitä täytyy harjoitella, jotta oppii huomioimaan oikeat signaalit. Harjoittelussa voisi käyttää kahta vinkkiä:
  1. Itsensä kuuntelu on omien halujen hyväksymistä ja armollisuutta väärille valinnoille.
  2. Kun huomaa saavansa iloa niistä asioista, joita tekee, on tehnyt oikeita asioita.
Itsensä kuuntelu on asenne, tapa suhtautua itseen ja ympäristöön yhtenäisenä kokonaisuutena. Olemme erottamaton ja riippuvainen osa ympäristöä, jossa elämme. Jotta voimme kuunnella itseämme, meidän on sovittava ympäristöömme. Itsensä kuuntelu alkaa siis elämän järjestelystä sellaiseksi, mikä tekee meidät onnelliseksi.


"Me alamme kuunnella itseämme hyväksymällä sisältämme nousevat viestit hyvinä ja todellisina."
- Pois tuskasta -teoksen (http://www.healingeagle.net/Fin/Txt/Ch3.html) Kuuntelu-kappaleesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti