9.2.2016

Kateus on katsojan silmissä

Täydellisyys on ärsyttävää. Täydelliset ihmiset ovat ärsyttäviä.

Me kaikki olemme joskus kateellisia. Kateus voi olla voimavara, eteenpäin ajava motivaattori, joka laittaa meidät tekemään töitä tavoittedemme eteen. Toisinaan kateus kuitenkin muodostuu häiritseväksi osaksi elämää, joka lannistaa, lamaannuttaa ja tekee onnettomaksi.

Kateus on hyvä renki, mutta huono isäntä. Jos kateus saa vallan, on aika tarttua sitä niskasta kiinni ja ottaa selvää, mikä tekee kateelliseksi. Mihin kateus kohdistuu? Miksi olet kateellinen?

Minä huomaan kadehtivani ihmisiä, jotka kunnioittavat itseään, eivät pyytele anteeksi olemassaoloaan ja ovat varmoja itsestään. Saatan piilottaa kateuteni todelliset kohteet esimerkiksi materiaan tai ulkonäköön; jos minullakin olisi tuollaisia vaatteita, tai kunpa minäkin näyttäisin tuolta; mutta todellisuudessa kateuden kohde on syvällisempi. On helpompaa tunnustaa itselleen kadehtivansa jotain kevyttä ja heppoista, jonka voi helposti saavuttaa. Kuitenkin vain kateuden todellisen kohteen tunnistaminen voi johtaa kateudesta vapautumiseen.

Ihmisten välisessä kateudessa ei ole oikeastaan yleensä kyse ihmisestä. Ei ole tärkeää, kuka ihminen on, vaan millainen hän on. Kateus ei liity tiettyyn ruumiillistumaan, vaan olemukseen. Olemme kateellisia tietynlaisille ihmisille, emme tietyille ihmisille. Kun tämän erottaa, ei tarvitse kokea alemmuutta eikä toisaalta tarvitse kantaa kaunaa.

Kateus on katsojan silmissä.

Kateuden todellisen kohteen hahmottaminen vaatii sen tunnustamista, että on kateellinen. Kun voit olla itsellesi rehellinen, voit analysoida, mikä kateutesi kohteissa voisi olla samanlaista. Oletko kateellinen onnellisuudesta tai elämänasenteesta? Vai koskeeko kateus kenties määrätietoisuutta, järjestelmällisyyttä tai sinnikkyyttä? Ymmärrä, mitä muilla on sellaista, joka sinulta puuttuu. Sen jälkeen voit valita, mitä teet asialle.

Ainakaan sinun ei tarvitse olla kateellinen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti