3.6.2013

Hölmö ei ole se, joka pyytää vaan se, joka ei anna

Anteeksianto on asia, joka kuuluu kansalaistaitoihin. Sekä itsen että muiden on helpompi olla, kun opettelee elämään muiden ihmisten ikävien tekojen kanssa. Kaunan kantaminen vie energiaa ja tekee katkeraksi. Ja kukapa haluaisi olla katkera, kun toiselle voi antaa anteeksi?

Jotkut asiat, kuten loukkaukset, kiusaaminen tai pettäminen, on hyvin vaikeaa hyväksyä ja antaa anteeksi. Toisella ei ole oikeutta kohdella sinua huonosti. Mutta oletko itse kohdellut kaikkia hyvin? Voitko sanoa, että et olisi itse tehnyt mitään, mitä ei olisi pitänyt antaa anteeksi? Pelkästään siksi, että kukaan ei ole täydellinen, on opeteltava antamaan anteeksi.

Anteeksianto on opeteltava taito. Taitoa voi harjoitella vaikkapa järkeilemällä. Oliko toisen teko oikeasti niin iso asia, että sen ei voi antaa olla? Mitä hyötyä on kantaa kaunaa? Mitä haittaa on anteeksi antamisessa? Miksi en voisi hyväksyä toisen tekemää virhettä?

Kun oppii antamaan muille anteeksi, ei tarvitse jatkuvasti muistuttaa itseään siitä, keille pitää olla vihainen. Ja toisaalta anteeksi antamalla on helpompaa olla itsekin, kun ei tarvitse yrittää olla täydellinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti