13.2.2015

Miksi elämme keskellä kahden elämäntavan sotaa?

Olet varmasti huomannut, että elämme täällä Suomessakin keskellä sotaa. Sodan osapuolina ovat urheilullinen elämäntapa (tai esimerkiksi fitness riippuen siitä, millaista treeniä harrastaa) vastaan taviselämäntyyli. Urheilullisessa elämäntavassa urheilu ja sitä tukevan ruokavalion noudattaminen ovat merkityksellinen osa elämää, kun taviselämäntyylissä näillä asioilla ei ole niin keskeistä asemaa. Miksi nämä kaksi elämäntyyliä ovat niin kovasti tukkanuottasilla keskenään? Miksi kaikkien pitäisi yhtäkkiä olla urheilullista elämäntapaa toteuttavia?

Ensinnäkin on erotettava kaksi asiaa toisistaan: urheilullinen elämäntyyli a) huvin vuoksi ja b) uran takia. Viime aikoina urheilulla itsensä elättävät ovat olleet mediassa kovasti esillä, mikä saattaa luoda illuusion siitä, että "kaikki" toteuttaisivat urheilullista elämäntapaa. Todellisuudessa aika moni harrastaa paljon urheilua ja syö sitä tukevasti vain, koska sillä on jotain henkilökohtaisempaa merkitystä itselle.

Koska ihmiset ovat laumaeläimiä, sitä muut perässä, mitä toiset edellä. Kuvitelma urheilullisen elämäntavan yleisyydestä aiheuttaa paineita toteuttaa samaa itse. Toisaalta, mitä enemmän seeproja laumassa, sitä vaikeampaa on erottaa yhtä. Rima täydelliseen elämäntapaan nousee ja yhtäkkiä kropan rasva onkin poikkeus, eikä sääntö.

Huvin vuoksi urheilullista elämäntapaa toteuttavat voivat panostaa urheiluun ja puhtaaseen ravintoon monista syistä, mutta tyypillisimpiä ovat halu kontrolloida, tarve toteuttaa tai riippuvuus näyttämisestä.

Kontrollointi liittyy elämänhallinnan tunteen saamiseen; esimerkiksi omalla kohdallani urheilu ja pääsääntöisesti terveellinen ruokavalio ovat keino pitää yllä hallinnan tunnetta helposti, kun toisinaan tielle sattuu vaikeampia asioita, joista selviäminen ei tunnu aina yksinkertaiselta.

Tarve toteuttaa taas liittyy usein suorituksiin. Urheilun ja ruuan avulla voi toteuttaa unelman näyttävästä vartalosta tai hyvistä urheilutuloksista. On kuitenkin hyvä muistaa, että ulkokuoreen liittyvät unelmat ovat loppujen lopuksi helppoja toteuttaa; kuka tahansa voi saavuttaa ulkoisia tuloksia tiettyjä sääntöjä noudattamalla.

Riippuvuus näyttämisestä liittyy myös voimakkaasti ulkoisiin saavutuksiin. Urheilusuoritukset, ruokapäiväkirja ja timmi vartalo ovat konkreettisia todisteita siitä, että jotain on tehty oikein. Jos urheilullinen elämäntapa liittyy tarpeeseen näyttää, olisi hyvä miettiä, kenelle haluaa näyttää ja mitä. Miksi omille saavutuksille tarvitsee olla yleisö (aiheesta lisää tekstissä Kenen hyväksyntä tekee sinut onnelliseksi?)?

Palataanpa alkuperäiseen kysymykseen.
Miksi urheilullinen elämäntapa ja taviselämäntyyli ovat tukkanuottasilla?
  1. Yhä useampi tavis harjoittaa urheilullista elämäntapaa, jolloin truefitnessihmiset joutuvat jatkuvasti parantamaan omaa elämäänsä ja lyttäämään muiden erottuakseen joukosta. Kilpailu on ärsyttävää.
  2. Urheilullisen elämäntyylin edustajat kokevat tulleensa henkilökohtaisesti uhatuksi, kun tavis murskaa heidän elämänsä merkityksen sanomalla, ettei elämäntavassa ole järkeä. Vastaiskuna on taviselämäntyylin vähättely.
  3. Urheilullisen elämäntavan noudattaminen on raivostuttavan helppoa, jos vain ottaisi itseä niskasta kiinni. Kaikki tietävät sen ja se aiheuttaa tunteen riittämättömyydestä. Tavikset tuskailevat, kun eivät saa otetta niskavilloistaan ja urheilijat miettivät, pitäisikö heidän pystyä muuhunkin kuin ulkoisiin saavutuksiin.
Koska olemme ihmisiä, kaikki tiivistyy kateuteen.

Kuva: www.pravsworld.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti