22.10.2012

Ymmärtämässä

Jotkut väittävät, ettei kukaan ymmärrä heitä.

Me kaikki olemme ymmärrettävissä. Väitän näin, koska kaikki, jotka ovat mieleltään eheitä, kykenevät tuntemaan empatiaa. On lähinnä muiden ihmisten aliarviointia väittää, etteivät he ymmärtäisi.

Syy siihen, että kokee toisen olevan kykenemätön ymmärtämään, on usein itsessä. Emme kerro muille tarpeeksi kattavasti, miksi ajattelemme jotekin, mistä ajattelumme johtuu ja mihin se voi johtaa. Tällöin emme edes anna toiselle mahdollisuutta ymmärtää. Kun soppaan lisätään vielä erilaiset taustat ja ajatusmaailmat sekä toisen huono tunteminen, ymmärtäminen ilman kattavia aineksia on vähintäänkin vaikeaa.

Kokemus toisen ymmärtämättömyydestä on luonnollista ja inhimillistä. Minä ainakin koen lähes päivittäin, ettei joku ymmärrä minua. Sellaisissa tilanteissa olisi loistava paikka vaihtaa muutama kehittävä ajatus itsensä kanssa. Ilmaisinko asiani epäselvästi? Oliko toinen esimerkiksi pahalla tuulella, jonka vuoksi viestini oli epäselvä tulkita? Annanko toiselle edes mahdollisuutta ymmärtää?

Toiset voivat ymmärtää sinua vasta, kun ymmärrät itse itseäsi. Samoin voit ymmärtää muita vasta, kun ymmärrät itseäsi. Tarkoitan sellaista ymmärtämistä, jossa kyetään tuomitsematta näkemään toisen teot ja valinnat hänen näkökulmastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti