24.8.2012

Sattumaa

 Olen höpötellyt viime aikoina paljon oman asenteemme vaikutuksesta elämäämme. Olen korostanut vastuutamme ihmissuhteissa, asemaamme oman elämämme herroina sekä asenteemme vaikutusta omaan onnellisuuteemme. Nyt on aika ottaa käsittelyyn sattuma.

Sattuma vaikuttaa meihin jo hedelmöittymisemme hetkellä.Synnymme sattumalta johonkin kulttuuriin, joka vaikuttaa mm. kasvatukseemme, persoonaamme ja arvoihimme. Teemme valintoja välillä syystä, välillä ihan vain sattuman kautta.

Kotiseutumme on valikoitunut käytännössä sattuman kautta. Siksipä myös elämäämme vaikuttavat monet sellaiset tekijät, joihin emme voi itse vaikuttaa. Niitä ovat esimerkiksi koulu ja sitä kautta koulutuksemme, ympärillämme olevat ihmiset sekä paikkakunnan tarjoamat aktiviteetit.

Yritän tässä todistella, että aina emme ole oman elämämme herroja. Kaikelle emme yksinkertaisesti voi mitään. Voimme tietysti aina ohjata tilanteita ja valintojamme edullisempaan suuntaan, mutta toisinaan se ei ole mahdollista tai se ei tule edes mieleemme - emme välttämättä tiedä vaihtoehdoista.

Koska elämä on toisinaan yhtä sattumanvaraista kuin saada nopalla kuutonen kolmella peräkkäisellä heitolla (matikkanerot voivat ihan rauhassa laskea tälle todennäköisyyden ja näin kumota teoriani), meidän on parasta välillä päästää irti ohjaksista. Ehkäpä sattumaratsu viekin meidät juuri sinne, minne pitääkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti