10.3.2013

Kasvotusten pettymyksen kanssa

Pettymys on yksi niistä tuntemuksista, jonka kohtaa välttämättä säännöllisesti, mutta siihen ei osaa ikinä varautua tai suhtautua oikein. Pettymys on masentava, ahdistava, surullinen, ärysttävä, raivostuttava, tuskastuttava, pelottava, hirvittävä, epäreilu... Rakkaalle lapselle on monta nimeä.

Jokainen kohtaa väistämättä pettymyksiä. Pettymykset voivat olla isoja tai pieniä ja ne voivat tapahtua ennakkoon tai jälkikäteen.

Pettymyksen joutuu aina kohtaamaan kasvotusten ja sitä on katsottava silmiin. Ilman pettymyksen tarkkaa läpikäyntiä pettymys jää helposti vaivaamaan.

Pettymyksen kohdatessasi sinun kannattaa pysähtyä ja esittää itsellesi muutama kysymys: Mistä pettymys aiheutui? Miksi tilanne johti pettymykseen? Olisitko voinut tehdä jotain estääksesi pettymyksen, vai oliko pettymys sinusta riippumaton (tämä on vaikea kysymys, jonka pohtimisessa kannattaa olla avoin ja rehellinen)? Olisiko toisin toimiminen pettymyksen estämiseksi ollut mahdollista (olisivatko esim. aikasi tai käytössäsi olleet resurssit riittäneet)? Mitä opit pettymyksestä? Miten voit jatkaa pettymyksen jälkeen?

Jos pettymys on niin suuri, että se jää vaivaamaan mieltäsi pitkäksi aikaa, siitä kannattaa puhua jonkun kanssa. Puhuminen voi auttaa sinua järjestelemään ajatuksia päässäsi ja samalla juttukumppani voi antaa oman arvionsa tilanteesta. Tarvittaessa puhuminen voi auttaa sinut ammattihenkilön juttusille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti