15.5.2013

Ihmissuhdeongelmana uhka

Lupailin kirjoitella ihmissuhteiden ongelmista. No, nyt on luvassa rautaista asiaa tuutin täydeltä ihan useamman julkaisun muodossa. Aion pohtia kanssasi ainakin neljää ihmissuhteiden yleisintä ongelmaa. Oletko valmis syventymään (ei yhtään) tieteelliseen arkipsykologiaan?


Ensimmäinen yleisin ihmissuhdeongelma on, että muut ihmiset nähdään uhkana.

Mitä ajattelet ensimmäiseksi, kun näet toisen ihmisen? Mitä mieleesi tulee ensimmäisenä, kun kävelet oikein kauniin ihmisen ohi kadulla? Entä kuinka suhtaudut, kun ystäväsi kertoo uudesta ystävästään?

Niin, usein muut ihmiset, varsinkin sellaiset, joita emme tunne, koetaan uhkana. Varsinkin näyttävän näköiset, poikkeavasti käyttäytyvät, erityisen fiksut tai mukavat, menestyvät ja läheisten ihmisten uudet tuttavat tuntuvat ärsyttäviltä, rasittavilta, oudoilta tai jollain muulla tavalla negatiivisilta. Miksi näin on? Miksi suhtaudumme usein toisiin ihmisiin niin, että heidän ominaisuutensa ovat meille uhka?

Suurin syy muiden uhkana kokemiselle on kateus. Kenties haluamme juuri sitä, mitä mielestämme ärsyttävällä ihmisellä on. Onko meillä sitten oikeus ajatella pahaa ihmisestä, jota oikeasti kadehdimme? Entä miksi tavoittelemasi ominaisuus toisella olisi sinulta pois? Jos tuttusi on menestynyt hyvin opinnoissaan, miksi hänen menestyksensä alentaisi sinun menestystäsi?


Muiden ihmisten hyvät ominaisuudet eivät tee itsestä yhtään arvottomampaa. Siksi meidän ei tarvitse kokea muita ihmisiä uhkana, vaan mahdollisuutena tutustua sellaiseen, mitä haluaisimme itsellemme. Kun vierellämme on ihminen, jolla on tavoittelemamme ominaisuus, meillä on juuri sitä, mitä haluamme.


Seuraava ihmissuhdeongelma liittyy virheisiin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti