25.5.2015

Enemmän vähemmällä

Me olemme erilaisia sosiaalisia eläjiä. Toiset hankkivat ja ylläpitävät laajaa kaveriverkostoa, kun toiset keskittyvät muutamaan tärkeään ihmissuhteeseen. Verkostojen luominen ja ylläpitäminen on kuitenkin muuttunut.

Sosiaalisen median myötä ihmissuhdeverkostot ovat laajempia, moniulotteisempia ja aktiivisempia kuin koskaan. Yhteydenpito on tehty helpoksi ja nopeaksi, jolloin vuorovaikutuksen oletetaan olevan, ellei jokapäiväistä, niin ainakin jokaviikkoista. Sellaisissakin ihmissuhteissa, jotka eivät olisi luonnollinen osa arkea, yhteydenpidon tulisi olla jatkuvaa.

Säännöllinen yhteydenpito ihmissuhdeverkoston kaikkiin osiin on työlästä ja aikaavievää. Pitäisi muistaa viettää aikaa perheen kanssa, tavata ystäviä, järjestää illanistujaisia kaveriporukalla, kysellä hyvänpäiväntuttujen kuulumisia ja vastailla jokaiseen moikkaan, joka plopsahtaa jostain virtuaalisesta kanavasta. Samalla on kauhistuttavaa, miten paljon vietämme aikaa virtuaalimaailmassa! Toisin sanoen pitäisi enemmän vähemmällä.

Suhteet ovat erilaisia. Toiset ovat osa arkea, kun toiset suhteet taas liittyvät tiettyihin hetkiin, kuten viikonloppuihin, juhliin tai lomiin. Tarvitseeko näissäkin suhteissa olla jatkuvasti yhteydessä? Miksi on niin kamalaa, kun jostain ei ole hetkeen kuulunut mitään?

Eipä ole sinusta kuulunut on epäkohtelias syyllistys,
jos ei ole itsekkään ollut yhteydenpidon aloitteentekijä.

Ei kai yhteydenpidon puute tee suhteesta yhtään vähempiarvoisempaa; suhde on vain eri tavalla olemassa. Esimerkiksi minulla on useita hyviä ystäviä, joita tapaan muutaman kerran vuodessa, emmekä pidä välillä erityisemmin yhteyttä. Välitän kuitenkin näistäkin ystävistäni ja arvostan jokaista tapaamista. Jos suhteen molemmat osapuolet uskovat suhteeseen, eivät suhteet lakkaa olemasta, vaan niissä on hetkiä, jolloin ne uinuvat ja hetkiä, jolloin ne heräävät. Eikö tärkeintä olisi panostaa hetkiin, jolloin on oikeasti aikaa pysähtyä toisen äärelle?

Jos viettäisimme vähemmän aikaa virtuaalisten yhteydenpitokanavien äärellä, meillä olisi kenties enemmän aikaa kohdata niitä ihmisiä, joiden kanssa haluamme pitää yhteyttä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti