28.12.2012

Talvi-idylli

Jokamarraskuisesta manaamisesta huolimatta on ihanaa, että Suomen talvi on pitkä. Ensinäkin luminen talvi on kaunis ja aivan yhtä värikäs kuin kesäkin. Valkeaa hankea vasten värit erottuvat aivan eri tavalla kuin kesällä, jolloin ne hukkuvat omaan runsauteensa.


Toisekseen talvi on armollisen pimeä. Pimeä aika antaa anteeksi laiskottelun - sehän menee kaamosmasennuksen ja kehon unensäätelyvirheen piikkiin. Pimeällä liikkuminen sitten on mukavampaa, kun ei haittaa, vaikka kasvoilla loistaa väsymys ja räkä valuu lenkillä. Pimeä antaa myös loistavan kehyksen erilaisille valoille, kuten jouluköynnöksille ja jäälyhdyille. Lisäksi ainakin täällä Jyväskylässä pimeä kausi käynnistää perinteisen Valon kaupunki -tapahtuman, jonka ansiosta kaupunki pukeutuu pimeällä upeisiin valoyksityiskohtiin.


Kolmas ihanuus talvessa ovat suloiset neuleet ja villapaidat, joihin hautautuminen pelastaa minkä asun tahansa. Lahnailupäivänä villateltta kätkee syödyt suklaakonvehdit ja hienoina hetkinä paljetein varusteltu neule erottaa ruusun seinästä. Eikä näitä joka-asun pelastajia voi koskaan olla liikaa - tämän toteaminen sopiikin joulualejen kulta-aikaan yhtä hyvin kuin näyttävä koru yksinkertaiseen neuleeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti