12.12.2012

Unohda vertailu

Itseään on niin syntisen helppoa vertailla muihin. Kuinka toinen on nätimpi kuin minä ja jollain on lihaksikkaammat reidet. Joku on parempi koulussa, toinen saa huipputyöpaikan ja kolmannella on parempi parisuhde.

Miksi emme voi olla tyytyväisiä siihen, millaisia olemme ja iloita siitä, millaisia toiset ovat?
Se ei ole keneltäkään pois.

Teemme kuitenkin vertailua jopa huomaamattamme. Tämä johtuu siitä,että yksi keino kokea itsemme on peilata omaa olemustamme muihin ihmisiin. Tällöin sortuu enemmän kuin helposti vertailemaan. Vertailu johtaa helposti itsen aliarvioimiseen.

Ei kuitenkaan ole totta, että muut olisivat jotenkin parempia kuin sinä. Eihän maailmassasi ole mitään parempaa kuin sinä! Itsensä vertailu muihin masentaa, ahdistaa ja aiheuttaa tyytymättömyyttä.

Toinen puoli vertailussa on tietenkin itsensä kokeminen paremmaksi jossain asiassa kuin toinen. En usko, että tämä kuitenkaan aiheuttaa todellista mielihyvää pitkällä aikavälillä. Oman hyvyyden kokemuksen on tultava itsestä. Niin kauan kuin oma hyvyys perustuu vertailuun, vertailun kierteestä ja negatiivisista haitoista ei voi päästä. Kumminkin joku on jossain asiassa "parempi".

Anna itsesi olla hyvä. Ole armollinen itsellesi, ole tyytyväinen saavutuksiisi, ole ylpeä. Pukeudu niin, että olosi on mukava ja upea. Laittaudu, kun siltä tuntuu. Ole avoin kokemuksille, ota ilo irti, helli ja huolla itseäsi. Iloitse muiden iloista ilman, että koet itse epäonnistuneesi.

Edellä mainitut asiat onnistuvat, kun jaksat kuunnella itseäsi, uskallat ajatella avoimesti ja opit luottamaan itseesi. Kukaan muu ei tuo ratkaisuja syliisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti