5.12.2012

Usko

Uskotko itseesi? Miten koet selviytyväsi haasteista?


Itseensä uskominen on tekemisen perusta. Teemme asioita, joista uskomme selviytyvämme. Jos emme usko selviytyvämme jostain, käytämme erilaisia keinoja tilanteesta suoriutumiseen. Voimme esimerkiksi vältellä asiaa (kuten minä välttelen vaarallisia lajeja), kieltää asian olemassaolon (kuten ongelman ihmissuhteessa) tai pyrkiä tsemppaamaan itseämme niin, että selviämme tilanteesta.


Vaikeissa tilanteissa tärkeintä on kuunnella omaa oloa ja toimia sen mukaan. Ylitsepääsemätöntä asiaa ei ole pakko tehdä. Esimerkiksi jos englanninkielisen puheen pitäminen ahdistaa, aiheuttaa unettomuutta ja pelottaa, on hyvä miettiä, voisiko puheen suorittaa jollakin itselle hieman armollisemmalla tavalla.

Toisaalta jos vaikean tilanteen taustalla on vain viitseliäisyyden puute, kannattaa ottaa itseään niskasta kiinni. Usein vaikeasta tilanteesta selviäminen antaa onnistumisen tunteen ja lisää omaa uskoa itseen.


Uskoa itseensä on mahdollista parantaa. Paras keino suhtautua vaikeaan tilanteeseen on kuin urheilusuoritus; voittoon tähdätään osatavoitteiden kautta. Englannin puheen pitämiseen tähdätessä ensimmäinen etappi on miettiä itselle helppo puheen aihe. Seuraavaksi on vuorossa puheen suunnittelu sanasta sanaan jne. Osatavoitteisiin joutuu näkemään vaivaa, mutta loppujen lopuksi se helpottaa vaikeaa tilannetta.

Toinen keino parantaa uskoa itseensä on olla itselleen armollinen. Kaikesta ei tarvitse selvitä ja apua saa pyytää.


P.s. Kommenttien lähettäminen toimii! Laitta siis rohkeasti omat ajatuksesi tulemaan. Ne auttavat paitsi minua, myös sinua itseäsi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti