20.2.2013

Lukuvinkkejä testattaville

Valmistaudutko ylioppilaskirjoituksiin? Luetko säännöllisesti kokeisiin tai tentteihin?

Kokeisiin valmistautuessa on syytä muistaa muutama tärkeä asia. Nämä asiat helpottavat lukemista, lieventävät stressiä ja auttavat suhteuttamaan asioita.


1. Ennen kuin aloitat opiskelua, tee lukusuunnitelma ja noudata sitä. Se auttaa hahmottamaan käytössäsi olevan ajan ottamaan sen tehokkaasti käyttöön. Lukusuunnitelmaa tehdessäsi ota huomioon myös muut menosi. Jos päiväsi on valmiiksi täynnä, päätä lukea sinä päivänä vähemmän. Tyhjemmälle päivälle voit varata enemmän luettavaa.

Jokaisen lukupäivän alussa kannattaa vielä suunnitella erikseen lukemiseen käytetty aika. Kun päätät lukea tunnin, pitää puolen tunnin Facebooktauon ja lukea taas tunnin, aikaa ei tuhraannu tyhjänpäiväiseen haahuiluun.


2. Varaa lukuhetkiä varten kättesi ulottuville kaikki, mitä voit tarvita. Kun kello, juomiset, nenäliinat, muistiinpanovälineet ja purtavat ovat lähellä, lukeminen ei keskeydy tavaran noutamiseen. Et voi myöskään pitää taukoa lukemisesta millään tekosyyllä. Tällöin ajatuksesi pysyy paremmin kasassa ja opit tehokkaammin.


3. Valitse rauhallinen opiskeluympäristö. Toiset tarvitsevat täydellisen hiljaisuuden, toisia pieni taustahäly auttaa keskittymään. Jos haluat lukea kotona, mutta perheenjäsenet häiritsevät, kerro tarvitsemastasi rauhasta. Ja seurankipeä lemmikki ei kuole, jos eristät sen tunniksi toiseen huoneeseen.


4. Kokeile opiskella kaverin kanssa. Sopikaa erikseen tapaaminen kokeisiin lukemisen merkeissä ja päättäkää, että aiheesta ei karata. Keskustelkaa oppimistanne asioista ja kyselkää toisiltanne, mitä ette ymmärtäneet. Ottakaa outouksista selvää ja muistelkaa, mitä oppitunnilla/luennolla sanottiin. Huomautan, että koko lukemista ei kannata jättää kaverin kanssa opiskelun varaan, sillä keskustelut eivät yleensä etene johdonmukaisesti. Pelkät keskustelut eivät anna asioista kattavaa käsitystä ja syy-seuraus -suhteet voivat jäädä ymmärtämättä.


5. Kun noudatat lukusuunnitelmaa, saat nauttia vapaa-ajasta. Muista, että olet opiskellut tänään sen, mitä pitikin. Vapaa-ajalla saat keskittyä nollaamaan ajatukset opiskeluista, koska muuten et jaksa keskittyä lukemiseen. Jos koekirjat kirjoituspöydälläsi ahdistavat, siirrä ne sängyn alle vapaa-ajaksi (kunhan ne eivät jää sinne).

6. Kun tiedät tehneesi parhaasi kokeeseen valmistautumisen osalta, sinun ei tarvitse murehtia lopputulosta. Epäonnistumiseen on monia syitä, eikä se välttämättä kerro typeryydestäsi. Ja sitä paitsi epäonnistuminen kokeessa - edes ylioppilaskokeessa - ei ole maailmanloppu. Tarvittaessa voit uusia huonosti meneet tulokset. Ja loppujen lopuksi, muutama piste sinne tai tänne ei paranna elämääsi millään tavalla. Ne pisteet enintään muistuttavat sinua hyvästä työstä tai siitä, että ensi kerralla täytyy petrata enemmän.

Voimia kaikille opiskelijoille! Me selviämme kyllä. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti