28.2.2013

Oppimislankakerää kutomassa

Tuntuuko sinustakin opiskellessasi siltä, että lukemasi asiat ovat yksi suuri häntänsä hukannut lankakerä päässäsi? Olet mielestäsi oppinut paljon, mutta et oikein saa kiinni oppimastasi. Kun yrität ajatella oppimiasi asioita, ne eivät erkane toisistaan, eivätkä muodostu mielekkäiksi kokonaisuuksiksi. Ne vain vellovat yhtenä suurena massana, josta välillä pomppaa jokin yksityiskohta.

Ei hätää, tuollainen fiilis on vain välivaihe. Oppimismöykky aukeaa kyllä ja aukeamiseen auttaa aika. Nuku hyvin, tee ihan muita asioita kuin opiskelu ja ajattele muita asioita kuin möykkyä. Alitajuntasi työstää päässäsi olevaa lankerää kuin kutova mummo. Se lajittelee eriväriset lankakerät, selvittää solmut ja järjestelee langat haluamaansa järjestykseen. Lopulta lankakerän kadonnut häntäkin löytyy.


Itse olen kokenut hyödylliseksi seuraavanlaisen lukurytmin:
  • Varaan tarpeeksi aikaa itse opiskeluun.
  • Jos kyseessä on kokeisiin luku, viimeiset kolme (riippuu tietysti kokeen laajuudesta) päivää varaan koko koealueen kertaamiseen.
  • Viimeisenä päivänä ennen koetta tms. tehtävää kertaan vain hyvin vähän. Kertaan päivällä, sillä illan haluan pyhittää ihan muille ajatuksille. Ulkoilen, syön hyvin ja menen ajoissa nukkumaan.
Oppimismöykky kehittyy opiskeluvaiheen aikana. Kertauspäivinä, öisin ja illalla ennen koetta tapahtuu möykyn työstämisvaihe aivoissa. Tämän vuoksi en suosittele unohtamaan opiskellun kertauspäiviä. Ja kannattaa oikeasti pyhittää se koetta edeltävä ilta ihan muille jutuille kuin opiskelulle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti