15.1.2013

Hetkessä elämisen taito

Hyvinvointiin ja onnellisuuteen liitetään usein hetkessä eläminen. Tämä taito tuntuu ratkaisevan kaikki arjen yleisimmät pulmat: kiireen, stressin ja tylsistymisen.

Toisaalta, millainen maailma olisi, jos kaikki eläisivät aina hetkessä? Visioidaanpa hiukan:

Tuntien odottelu milloin mitäkin olisi arkipäivää. Ihmiset eivät loisi aikatauluja, sillä niiden suunnittelu ei ole hetkessä elämistä. Ylipäänsä mitään tulevaa ei suunnitella. Tehokkuus ja ajansäästö eivät merkitsisi mitään. Luennot ja oppitunnit kestäisivät ikuisuuden, koska opettaja uppoutuisi aiheeseensa, eikä koettaisi mahduttaa sitä tiettyyn aikaan. Yhteiskunta eläisi tässä hetkessä, sillä kaikki tulevaan liittyvä olisi suljettu pois.

Okei, okei, liioittelin hieman. Mutta ymmärrät varmaan, miksi hetkessä eläminen ei aina tuo onnea. Liika hetkessä eläminen on suunnittelematonta säntäilyä, joka aiheuttaa lähinnä ahdistusta. On tarkoituksenmukaista välillä suunnitella, järjestellä ja organisoida.

Hetkessä elämisen taito voisikin tarkoittaa luonnollista taitoa suunnitella ja organisoida oma toiminta niin, että toimiessa voi keskittyä juuri kyseessä olevaan asiaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti