23.10.2014

Sallittu kaikenikäisille

Muistatko vielä sen ajan, kun äiti ja isä muistuttivat, että kaikki nettiin ladattu materiaali jää nettiin ja kuka tahansa voi nähdä materiaalin?

Kauas on menty niistä ajoista. Montako sosiaalisen median kanavaa olet selannut tänään läpi? Montako kuvaa tai videota olet tänään nähnyt, joista ihmettelit, miksi kuva on ladattu kyseiseen sovellukseen?

Sosiaalisessa mediassa julkaisemisen kynnys on madaltunut. Julkaiseminen on helppoa, nopeaa, kätevää ja hauskaa. Siitä saa myös yleistä hyväksyntää muilta, kun muut tykkäilevät ja kommentoivat. Julkaiseminen on hieno juttu.

Kynnys julkaisemiseen on kuitenkin jo niin matala, että esimerkiksi pelkissä alusvaatteissa kameran edessä kiemurtelu on yleisesti hyväksyttävää. Kaunista kroppaa on ihanaa esitellä. On myös tosi hassua tehdä koostevideo ihmisten kännitoilailuista ja niin edelleen.

Entä jos kaikki eivät haluakaan nähdä, lukea ja kuulla? Sosiaalinen media on avoin kaikenikäisille ja ymmäryksen tasoiltaan erilaisille ihmisille. Esimerkiksi alusvaatekuvan tarkoituksena ollut itsensä kunnioittaminen ja inspiroiva lihasten esittely ei välity kaikille. Joillekin kuvan viesti on aivan jotain muuta. Mitä mahtaa tyttö 7 vee ajatella? Tai poika 15 vee?

Emme voi miellyttää kaikkia emmekä voi elää miettimällä jokaisen julkaisumme seurauksia. Sosiaalisen median sisältö on kuitenkin kokonaan meidän tuottamamme.

Mitä haluamme viestittää, kenelle ja miksi?
 

Me naapurin tytöt ja pojat

Nykyään ihanteena on olla rohkea ja olla milloin tahansa valmiina hyppäämään tuntemattomaan. Elämä eletään vain kerran, joten se täytyy elää täysillä ja mieluummin tehdä kuin katua tekemättä jättämistä. Ihanan vapauttavaa... vai onko sittenkään?

Mitä pahaa on tykätä rutiineista? Miksi kaikkea täytyisi itse kokeilla?
Eikö riitä, että on tyytyväinen ihan tavalliseen arkeen?

Rohkeus ja avoimuus uusia asioita kohtaan helpottavat elämää siinä mielessä, että useimpiin asioihin tulee luonnostaan suhtauduttua positiivisesti. Toisaalta on ahdistavaa, kun koko ajan pitäisi olla kokeilemassa uutta, testaamassa omia rajoja ja keräilemässä hienoja kokemuksia.

Sinun ei ole pakko haluta, pystyä ja kyetä. Sinä voit haaveilla ihan tavallisista asioista vuorten valloittamisen sijaan. Saat pitää päivän kohokohtanasi kirjastolla käymistä ja voit olla tyytyväinen, kun otatkin lounaalla mehua maidon sijaan.

Voit olla välillä ihan vaan tavallinen naapurin tyttö tai poika.
 

17.10.2014

Jotta huomaisimme olevamme ihanien asioiden aikaansaajia

Voi miten vapauttavaa välillä on laittaa asioita kohtalon piikkiin! Silloin, kun asiat eivät mene niin kuin niiden olisi halunnut menevän tai silloin, kun kohtaa jotain odottamatonta, on helpottavaa ajatella, että näin pitikin tapahtua. Eihän kukaan voi elää niin, että miettii jatkuvasti, miten asioiden olisi pitänyt mennä tai miten niihin olisi voinut kuitenkin itse vaikuttaa. Kaikki ei ole omissa käsissämme ja monet tapahtumat ovat puhtaita sattumia. Silloin on ihanaa ajatella, että näin pitikin mennä - hyvää tästä seuraa.

Tietysti silloin, kun jotain oikein hyvää ja ihanaa tapahtuu, kaikki on sinun ansiotasi.

6.10.2014

Kriittisesti kritiikitön

Tänään eräällä johtamisen kehittämistä käsittelevällä luennolla luennoitsija erikoistutkija Anne Pässilä antoi meille opiskelijoille tehtävän. Meitä kehotettiin luopumaan luennon loppuun asti kriittisyydestämme, arvostelusta ja negatiivisista ajatuksista. Kyseisten ajatusten heräämisestä sai ja piti tulla tietoiseksi, mutta ne piti työntää syrjään luennon loppuun asti.

Kriittisyys sulkee helposti silmämme siltä, mitä haluaisimme nähdä.

Kokeilepa olla jonkun aikaa niin kuin aiemmin mainitsemassani tehtävässä. Tulet huomaamaan, että avoimuus uusille asioille ja ideoille antaa sinullekin luvan olla avoin ja innovatiivinen. Mieti, mitä kaikkea voitkaan kokea, kun unohdat hetkeksi arvostella itseäsi tai muita, ajatuksiasi tai muiden ajatuksia ja tekojasi tai muiden tekoja.

Olemalla avoin olet hetken vapaa kaikesta rajoittavasta.
 
 

3.10.2014

Pakene, taistele tai keskity muihin asioihin

Meillä evoluutiobiologisesti kehittyneillä yksilöillä on synnynnäinen valmius kokea uhkia. Uhkien tunnistaminen ja kokeminen tulee niin luonnostaan, ettemme ehdi tietoisesti muodostaa käsitystä kohteesta, kun jo tuomitsemme sen.

Pakene tai taistele.
 
"Uhalla tarkoitetaan vaaraa tai riskiä, joka uhkaa ihmistä tai hänen omaisuuttaan." (Lähde: Wikipedia) Mitkä ovat sinun elämäsi uhkia? Millaisia uhkia kohtaat päivittäin? Nykypäivän uhkat ovat melko erilaisia kuin ne, joita historialliset esi-isämme kohtasivat.

Hassua, että uhkiin reagoiminen ei ole juurikaan muuttunut. Meidän ei tarvitse täällä Suomessa kovin usein pelätä henkemme puolesta, mutta silti olemme valmiita pakenemaan tai taistelemaan. Olemme valmiita puolustamaan itseämme ja omaisuuttamme esimerkiksi loukkauksilla, halveksunnalla, hylkäämällä, syrjimällä, suvaitsemattomuudella ja estämällä monin tavoin uhkan toimimista elämässämme.
 
Tulemmeko ajatelleeksi, että uhkamme voi joissain tapauksissa olla omaa onneaan tavoitteleva, hyvin itsemme kaltainen ihminen? Taistelemalla uhkaamme vastaan saamme aikaiseksi vielä isomman uhkan.
 
Mitä jos kehittelisimme kokonaan uuden tavan suhtautua uhkaan? Mitä jos tiedostaisimme uhkan, myöntäisimme sen olemassa olon ja antaisimmekin sen vain olla? Emme voi koskaan päästä elämäämme uhkaavista asioista kokonaan eroon, jolloin jotkin uhkat voisi olla helpompaa vain jättää oman onnensa nojaan.
 
Sitä paitsi usein pahin uhkamme on oma epäonnistumisen pelkomme,
joka estää meitä havainnoimasta elämämme sellaisia asioita,
jotka pelkällä olemassaolollaan voivat tehdä uhkasta vaarattoman.
 
Mitä sellaisia asioita sinun elämässäsi on, joita mikään uhka ei voi horjuttaa?