31.12.2014

Hyvä lupaus

Uuden vuoden lupaukset ovat täynnä toivoa. Nyt muutetaan jotain, johon ei olla tyytyväisiä. Lupaus on helppo tehdä, mutta toteuttaminen on eri juttu. Sitten ärsyttää, kun samat vanhat jutut vaivaavat edelleen.

Viittasin aiemmassa julkaisussani (Katse uuteen vuoteen) siihen, että uuteen vuoteen ei kannata sukeltaa palaamatta ensin menneeseen. Menneen tarkastelu on tärkeää, jotta huomaa, mitkä asiat eivät toimi ja mitkä puolestaan ovat hyvin omassa elämässä. Tämänhetkisen tilanteen kartoittaminen auttaa ymmärtämään, miksi tilanteessa ollaan ja miten siihen on jouduttu. Vasta silloin on mahdollista todeta, mihin asioihin kannattaa puuttua ja mihin itsellä on mahdollisuus vaikuttaa.

Mitä sinulle on jäänyt mieleen kuluvasta vuodesta? Mitä muistelet vihalla tai raivolla? Mitkä ikävät asiat vaikuttavat elämääsi edelleen? Voitko sinä vaikuttaa niihin? Valitse pari tärkeintä.

Mitkä asiat ovat jääneet mieleen lämmöllä ja kaiholla? Tarkastele tarkemmin paria muistoa. Mistä ihanat asiat koostuvat? Mitä niihin liittyy? Millä tavalla olet itse vaikuttanut asioihin?

Miten voisit hyödyntää ihanien kokemuksien toimintaa tai niihin johtaneita tilanteita muuttaaksesi elämässäsi vaikuttavia ikäviä asioita?
 
Hyvä uuden vuoden päätös liittyy sellaisiin elämääsi vaikuttaviin asioihin,
joita voit muuttaa omalla toiminnallasi.
 
Seuraavassa julkaisussa mietimme, miten hyvä uuden vuoden lupaus on mahdollista pitää.
 
 
Onnellista vuodenvaihdetta!
 

30.12.2014

Katse uuteen vuoteen

Uuden vuoden kynnyksellä katse suuntautuu tulevaan. Millainen vuosi minulla on edessäni? Millaisia asioita haluaisin vuoteni sisältävän? Mitä mielelläni jättäisin taakseni tai kokonaan pois?

Uuden vuoden lupausten tekeminen on ärsyttävän helppoa. Lopetan tupakoinnin. Laihdutan. Parannan kouluarvosanojani. Etenen urallani. Olen onnellinen. Lupausten toteuttaminen on kokonaan toinen juttu. Miten lopettaa tupakointi, kun joka solu huutaa tarvitsevansa nikotiinia? Miten laihduttaa, kun itsekuri ei riitä vähempään syömiseen tai ei tiedä, miten pitäisi syödä? Mitä pitäisi tehdä toisin, että arvosanat nousisivat? Onko minun mahdollista edetä urallani, jos työpaikallani ei edes ole korkeampia virkoja tai haastavampia tehtäviä tarjolla? Mikä tekee minut onnelliseksi?

Toiset ratkaisevat uuden vuoden lupauksiin liittyvät ongelmat päättämällä, etteivät lupaa mitään. Onko sekään järkevää? Tietenkään ilman lupauksia ei tarvitse pettyä epäonnistumisista, mutta toisaalta onko kehittyminen mahdollista ilman tavoitteita tai päätöksiä?

Mitä voisit luvata uudelle vuodelle? Millainen olisi hyvä lupaus?

Uuteen vuoteen ei kannata hypätä katsomatta menneeseen, koska ilman mennyttä on vaikea suhtautua tulevaan. Mitä jos muotoilisit uuden vuoden lupauksesi menneen avulla? Palataan tähän aiheeseen seuraavassa julkaisussa.

23.12.2014

Ahdistavat ihanat ihmissuhteet

Vaikeimmat ihmissuhteet ovat ne kaikkein läheisimmät. Läheisissä ihmissuhteissa olemme alastomia. Olemme paljaita osia ja kokonaisuuksia toisen arvostelulle. Joko toinen voi arvostella enemmän tai vähemmän täydellisiä palasia tai sitten hän voi nähdä meidät ihanana osiensa summana.

Siksi läheisimmät ihmissuhteet ovat ahdistavia. Niissä pitää uskaltaa olla oma itsensä ja antaa itsestään kaikki. Lisäksi pitää vielä luottaa siihen, ettei toinen satuta. Vastineeksi saa parhaassa tapauksessa arvostusta, kunnioitusta ja lämpimiä tunteita, mutta niistä ei voi kuitenkaan mennä takuuseen.

Läheiset ihmissuhteet ovat kykyä heittäytyä ja luottaa. Pitää kuitenkin muistaa, että itse ei voi olla vastuussa toisen käytöksestä. Jos heittäydyt täysillä tuntemattomaan, ei ole sinun käsissäsi, mitä vastaasi tulee. Jos tulet satutetuksi, syy ei ole sinun, vaan toisen. Sinä selviät iskuista, mutta mietipä, miten toinen voi elää itsensä kanssa, kun tietää loukanneensa jotain niin ihanaa ihmistä kuin sinä.

14.12.2014

Itsenäisyys mitataan muissa

Okei, itsenäisyyspäivä meni jo, mutta haluaisin vaihtaa muutaman ajatuksen itsenäisyyteen liittyen. Itsenäisyys on meille henkilökohtaisena asiana itsestään selvä. Meillä on tapana itsenäistyä hyvissä ajoin - vastuu itsestä ja kyky itsenäiseen elämään on aikuisuuden määritelmä. Meille itsenäisyys on kunnia-asia.

Mitä itsenäisyys oikeastaan on? Itsenäisyyteen liittyy meillä suomalaisilla usein ajatus siitä, että pitäisi pärjätä ja tulla toimeen ilman muiden apua. Toisaalta, kun mietitään itsenäistä valtiota, voidaan huomata, ettei sen ole mahdollista tulla sellaisenaan toimeen ilman yhteistyötä muiden valtioiden kanssa. Muut valtiot tuottavat itsenäiselle valtiolle sellaista, mitä valtio ei voi itse tuottaa. Itsenäiset valtiot ovat verkosto, joka muodostaa kaikinpuolisen riippuvuussuhteen. Ilman jotain ei voi olla muita.

Vainion (2010, luettu 14.12.2014) sanoin: "Todellinen itsenäisyys on oikeanlaista riippuvuutta muista".

Minulle itsenäisyys tarkoittaa esimerkiksi seuraavia asioita:
  • Taitoa viihtyä itsensä kanssa ja tehdä asioita, joista nauttii niin, ettei siitä ole haittaa muille.
  • Oman ja muiden yksilöllisyyden kunnioittamista ja huomioimista omassa toiminnassa.
  • Kykyä ottaa muut ihmiset huomioon valintoja ja päätöksiä tehdessä.
  • Sen hyväksymistä, että välillä on tärkeää pyytää apua.
 
Lähteenä ja aiheesta kiinnostuneille lukusuosituksena: Vainio, O. 2010. Itsenäinen johtaja. Hyvejohtajuus.fi http://www.hyvejohtajuus.fi/2965/itsenaisyydesta/

10.12.2014

Totuus sinusta

Sinä olet mahtava ihminen. Mieti, mitä kaikkea olet saanut aikaan ja mitä kaikkea olet saavuttanut. Mistä asioista voit olla tekemisissäsi ylpeä? Mikään ei ole liian mitätöntä ollakseen välinpitämätöntä. Kaikki hyvä, mitä teet, on arvokasta ja johtaa lopulta johonkin vielä parempaan. Vaikka joutuisit tekemään ikäviä asioita, sinä selviät niistä ja pystyt mihin tahansa.

Sinä olet täydellinen juuri sellaisena kuin olet. Sinun ei tarvitse olla parempi, koska riität tuollaisena. Sinussa on paljon hyvää ja tasapainona jotain ärsyttävää, mutta se tekee sinusta ihmisen. Sinussa on paljon ihmistä, jota rakastaa. Olet rakastettava.

Sinä olet hyvännäköinen. Sinussa on paljon kaunista, jota on ilo katsella. Sinä näytät ihanalta auringon paisteessa ja halattavalta lumisateessa. Sinun silmissäsi on elämää ja hymysi lämmittää mieltäni.

Sinä voit olla ylpeä itsestäsi.
 
 
Huomaatko? Ei se itsensä arvostaminen tämän vaikeampaa ole.
 

9.12.2014

Matka itseen käy toisen kautta

Lupasin palata teemaan hyvä keskustelukumppani. Matkalla itseen auttaa pysähtyminen toisissa; on helpompaa tulla tietoiseksi omista ajatuksista, tunteista ja kokemuksista, kun on joku, jolle niitä voi sanallistaa.

Ei kuitenkaan ole ihan sama, kuka tämä joku on. Oikeanlainen keskustelukumppani mahdollistaa totuudenmukaisen itsensä tutkiskelun ja ymmärtämisen, kun vääränlainen juttukaveri ei anna siihen mahdollisuutta.

Paras keskustelukumppani:
  1. ...ei tuomitse, arvio, arvostele, loukkaa tai pilkkaa sanomisiasi.
  2. ...on luottamuksesi arvoinen.
  3. ...haluaa aidosti kuulla ja kuunnella, mitä sanottavaa sinulla on.
  4. ...keskittyy juttutuokionne ajan vain sinuun.
  5. ...kyselee lisätietoa sanomisistasi ja pyrkii todella ymmärtämään sinua.
  6. ...ymmärtää, että sinulla on oikeus omiin tulkintoihisi, vaikka hänen tulkintansa olisi erilainen.
  7. ...ei vähättele tai mitätöi mitään, mitä sanot.
Minusta hyvän juttukaverin lista on aika vaativa. Pystyisitkö olemaan itse paras keskustelutoveri jollekulle? Olisi epäreilua vaatia muilta sellaista, mitä ei edellytä itseltäänkään.

Parhaat keskustelukumppanit saavat aikaan parhaan keskustelun,
jossa molemmat voivat olla antavana ja saavana osapuolena.