24.7.2015

Opas auvoiseen parisuhteeseen

Miehet väittävät, että naiset ovat monimutkaisia. Totta puhuen se ei pidä paikkaansa. Naiset antavat ymmärtää, että miehistä ei ole mihinkään. Sekään ei ole totta. Miehet ja naiset ovat ainutlaatuisia eroineen. Suhteesta onkin mahdollista tehdä auvoinen, kun muistaa muutaman asian.

Naisen käyttöopas miehelle


Naiset haluavat tuntea olonsa tärkeiksi, turvallisiksi ja rakastetuiksi.

Jokainen nainen haluaa olla miehen elämän tärkein ihminen, josta mies on aidosti kiinnostunut. Kysy, kuuntele ja kommentoi ovat kultainen kolmikko, kun vietät aikaa kumppanisi kanssa. Jöröstä tai ujosta luonteenpiirteestä huolimatta sinulla ei ole oikeutta jättää vuorovaikutuksen perusasioita naisen vastuulle. Osoita paitsi teoin myös sanoin, että olet kiinnostunut.

Naiset eivät ole enää suhteen heikompi lenkki, mutta tunne turvallisuudesta on silti tärkeää. Turvallisuus muodostuu luottamuksesta, molempien uskosta yhteiseen tulevaisuuteen ja mahdollisuudesta olla suhteessa kokonainen ihminen kaikkine heikkouksineen. Kun nainen tuntee olonsa tärkeäksi, turvallisuudentunne vahvistuu. Turvallisuuteen täytyy kuitenkin myös panostaa; suunnitelkaa tulevaa, tiedustele, voitko olla tukena tai apuna vaikeassa tilanteessa, pidä lupaukset ja salaisuudet, älä arvostele äläkä tuomitse.

Rakastaminen on ihanaa, mutta on myös välttämätöntä tuntea olevansa rakastettu. Rakastettuna olemisen tunne vaatii pohjalle tunteen tärkeänä olemisesta ja turvallisuudesta. Ne eivät kuitenkaan riitä. Naiselle täytyy näyttää, mitä häntä kohtaan tuntee. Tee naiselle ja suhteen eteen se, minkä haluaisit naisen tekevän sinulle. Hemmottele, kehu, arvosta ja pidä hyvänä. Pienet teot voivat tarkoittaa suurta.

Naisen käyttäytymisopas suhteessa


Elämä miesten kanssa on harvinaisen helppoa. Miehet arvostavat (pieniäkin) tekoja ja yksinkertaisia asioita. Hemmottelu, kehuminen, vaivautuminen ja hyvänä pitäminen saavat kaikki miehet hymisemään onnesta. Ongelmia miehen kanssa syntyy, kun sinä naisena unohdat elämäsi tärkeimmän asian: itsesi.

Nainen, sinä olet itse vastuussa omasta hyvinvoinnistasi.

Naisten hyvinvointi ei ole miesten vastuulla. Jokainen on itse vastuussa siitä, millä tavalla ajattelee itsestään ja ympäröivästä maailmasta ja millä tavalla toimii itseään ja muita kohtaan. Jos et ole sinut itsesi kanssa, et luota tai usko itseesi, et arvosta itseäsi, etkä tee hyvää itsellesi, et voi olettaa muiden tekevän niin puolestasi. Et voi edes aidosti nähdä muiden sinulle tekemiä hyviä asioita, ellet osaa tehdä hyvää itsellesi. Miehen on vaikea olla sinulle hyvä, jos et arvosta tai usko sitä, mitä hän tekee tai sanoo.

Jos vuorovaikutussuhteessa on ongelmia tai olet tyytymätön toiseen,
tarkista aina ensimmäisenä, olisiko vika sittenkin sinun tavassasi ajatella itsesäsi.


23.7.2015

Viisaat antavat olla

Olen paasannut siitä, että vuorovaikutussuhteiden onnistuminen on omalla vastuulla. Väitän, että kyse on omasta käytöksestä ja asenteesta. Joudun kuitenkin tunnustamaan, että aina se ei kuitenkaan mene niin.

Jotkut vuorovaikutussuhteet eivät yksinkertaisesti onnistu. Ehkä suhteen jompi kumpi osapuoli ei halua toiselle hyvää, ei koe saavansa suhteesta tarpeeksi, ei anna itsestään riittävästi, ei ole kiinnostunut toisesta tai pitää toista uhkana. Oli miten tahansa, suhde ei tyydytä kumpaakaan tai toista osapuolta.

On ihan ok tunnustaa itselleen ja toiselle,
että tähän vuorovaikutussuhteeseen ei kannata panostaa.

Voi olla oikeastaan aika helpottavaa todeta itselle, että hänen kanssaan minä en tule toimeen tai häneen minua ei huvita käyttää energiaa. Koska kuitenkin kaikkien kanssa pitää tulla toimeen ja niin edelleen, kannattaa muistuttaa itselle, että toisesta pahaa ajatteleminen tai kaunan kantaminen kuormittaa eniten itseä. Vaikka jostakusta ei ylintä ystävää saisikaan, ei se tarkoita, että pitäisi kaikin keinoin pyrkiä hävittämään hänet elämästä. Poissa mielestä voi olla, vaikka silloin tällöin näkisikin.

Jospa vain päästäisi irti ja antaisi olla?

Muilla ihmisillä on oikeus onneen ja auvoon, vaikka sinä et hänestä pitäisikään. Toisen voi olla ihan yhtä hyvä olla ilman sinua kuin sinun ilman häntä.


"Heikot ihmiset kostavat, vahvat antavat anteeksi ja viisaat antavat olla."
- tuntematon

17.7.2015

Tieto ei ole teon väärti

Kyllä sinä tiedät mitä onni on ja mistä se syntyy. Toteutatko sitä kuitenkaan? Elätkö niin, että teet itsesi onnelliseksi?


"Olet niin onnellinen kuin valitset olevasi. Onni on valinta. Voisin viedä sinut maailman surkeimpiin kolkkiin ja näyttää kaksi ihmistä. Toinen on surkea ja toinen onnellinen. Miksi? Onnellisuudella ei ole mitään tekemistä olosuhteiden kanssa. Se on asennetta. Jos et ole onnellinen nykyisessä elämässäsi, voin taata, ettet tule olemaan onnellinen vaikka saisit mitä lisää. Koska haluaisit aina vähän lisää."— Rick Warren
"Onni on syy. Ei seuraus."
— Professori Fred Luthans
"Tästä maailmasta tekee kauhean on se, että yritämme yhtä intohimoisesti olla onnellisia
ja estää muita olemasta sitä."
— Kirjailija Antoine de Rivarol (1753-1801)

"Olemme vastuussa omasta onnellisuudestamme.
Emme voi ottaa vastuusta kaikesta siitä, mitä meille tapahtuu,
mutta olemme vastuussa siitä, miten suhtaudumme tapahtumiin."
— Yritysjohdon valmentaja Isa Merikallio

"Ihminen tekee itse itsensä onnelliseksi jos vain tietää mitä siihen vaaditaan,
yksinkertaista makua, tietty määrä rohkeutta, tietty määrä uhrautuvaisuutta,
rakkautta työhön ja ennen kaikkea puhdas omatunto."
— Kirjailija George Sand (1804-1876)
Aforismit: hyvejohtajuus.fi

15.7.2015

Riskienhallinnan riskit

Oletko sinä riskienhallinnan ammattilainen? Minä tunnustan, että yritän kovasti olla. Yritän ennakoida tulevaa ja toteuttaa nykyhetkeä niin, että voisin tehdä tulevasta mahdollisimman riskitöntä.

Riskienhallinta tuo elämään turvallisuutta ja mahdollisuuden ennakoida tulevia ongelmia. Kun otan nyt huomioon tämän ja tuon, en todennäköisemmin joudu kohtaamaan sitä. Riskienhallinta voi koskea taloudellista tilannetta, työ- tai opiskelu-uraa, vuorovaikutussuhteita, terveyttä, kotia, harrastuksia tai ihan mitä tahansa. Riskienhallinnan avulla tuntuu todennäköisemmältä päästä sinne, minne haluaa mennä.


Isoin ongelma riskienhallinnassa on, että tulevasta ei tosiaankaan voi tietää. Kuulostaa simppeliltä, mutta välillä se voi olla vaikeaa hyväksyä. Emme voi toimia kaikissa asioissa niin, että pystyisimme välttämään tulevat ongelmat ja vastoinkäymiset. Vaikka kuinka säästäisimme rahaa, valitsisimme vuorovaikutussuhteet onnistumisen todennäköisyyslaskennan perusteella ja eläisimme terveellisesti, emme voi valita, hajoaako esimerkiksi tietokone ja joutuisimme ostamaan uuden, päättyykö vuorovaikutussuhde huonosti ja tulisimme surulliseksi tai joudummeko onnettomuuteen.

Joissain asioissa on mahdollista edistää hyviä asioita tulevaisuudessa ja ainakin pienentää mahdollisuutta ongelmiin. On kuitenkin hyväksyttävä, että huominen on huomenna, eikä kaikki ole omissa käsissä. Olennaista onkin osata kerätä vastoinkäymisistä voimaa ja muistaa, että murehtiminen ei tuo eilistä takaisin.


"Elämää ei voida kirjoittaa; se on elettävä."
- Oscar Wilde


Mitäpä jos keskittyisimme elämiseen nyt? Jospa luottaisimme siihen, että hyvät valinnat tuottavat hyvää tulevaisuudessa. Huonot valinnat taas... No, niitä tekee jokainen. Joskus tulee kiivettyä pylly edellä puuhun, mutta ei se tarkoita automaattisesti sitä, että jokin menisi pieleen. Katsotaan sitten puussa, mitä tapahtuu. Jos kohtaamme jotain ikävää, me selviämme siitä sitten, kun sen aika on.

Kumpi on isompi riski: ottaa varman päälle ja jättää elämättä, jolloin ei varmasti epäonnistu, muttei välttämättä onnistukkaan vai kokeilla elää ja ottaa vastaan se, mitä tulee?

Aforismi: hipit.fi

14.7.2015

Täydellinen epätäydellinen elämä

Paasaan usein siitä, mitä pitäisi tehdä. Pitäisi olla aktiivisempi, positiivisempi, avoimempi, nauttia elämästä, ymmärtää, mikä on tärkeää ja lisätä sitä elämään ja elää parasta elämää itselleen. Pitäisi ei kuitenkaan ole sama asia kuin haluaisi.

Sinun ei pidä muuttua. Sinun ei tarvitse olla tyytyväisempi, onnellisempi, iloisempi, sosiaalisempi, rohkeampi, ymmärtäväisempi tai innokkaampi. Kukaan tai mikään ei voi olettaa sinun muuttuvan tai muuttamaan mitään. Olet hyvä juuri sellaisena kuin olet.

Muutos on ajankohtainen, jos sinä haluat sitä. Jos sinusta tuntuu, että ajattelemalla tai toimimalla toisin voit parantaa elämänlaatuasi, sinun kannattaa ryhtyä kehittämään itseäsi. Omaan ajatteluun tai toimintaan liittyvä muutos ei onnistu, ellet todella halua sitä ja ymmärrä, että muutos on vain sinua itseäsi varten. Toki muutos voi tuntua vaikealta, ahdistavalta ja ylitsepääsemättömältä, mutta juuri sen vuoksi sinun on ymmärrettävä, miksi haluat sen tapahtuvan.

Media muistuttaa vähän väliä siitä, millaista ihana elämä on tai millaista sen tulisi olla. Näin voit olla onnellisempi, tällä tavalla voit paremmin. Kuitenkin vastoinkäymiset, väsymys, kurja fiilis, tylsyys, kyyneleet, kipu ja heikkous kuuluvat elämään yhtä paljon kuin onnistumiset, onni, ilo, autuus, hyvyys, hymy, kauneus ja energisyyskin. Joka päivä ei ole elämän paras päivä, eikä pidäkkään olla.

Sinun ei tarvitse pyrkiä jatkuvasti parempaan elämään ollaksesi onnellisempi.
Elämäsi voi olla hyvää juuri nyt kaikkine ulottuvuuksineen ja jos se ei tunnu siltä, sinun on päätettävä, haluatko tehdä sille asialle jotain.


9.7.2015

Tavoitteena passiivisuuden aktivointi

Toimettomuus ruokkii toimettomuutta. On kovin helppoa opetella passiiviseksi ja vältellä asioihin tarttumista. Teen sen myöhemmin tänään, huomenna, ylihuomenna, ensiviikolla, kyllähän tässä vielä ehtii ja mitä näitä nyt on. Tekemättä jättämällä kasvattaa huomaamattaan kynnystä ryhtyä toimeen ja yllättävän pian saa itsensä kiinni siitä, että minkä tahansa asian hoitaminen venyy.

Passiivisessa elämäntavassa ei ole sinänsä mitään väärää. Toiset ovat luonnostaan taipuvaisempia pohdiskelemaan pidempään toimeen ryhtymistä kuin toiset. Aktiivisuus voi myös vaihdella aikojen mukaan - esimerkiksi arjessa on helpompaa hoitaa asia toisensa perään, kun taas lomalla on lupa ajatella, että myöhemminkin ehtii. Aina ei tarvitse riehua pää kolmantena jalkana. Toimettomuus on huolestuttavaa silloin, jos ei yksinkertaisesti tunnu saavan mitään aikaan tai aikaansaaminen vaatii kohtuuttomia ponnistuksia.

On tärkeää opetella elämään paitsi asioiden hoitamisen välillä myös asioita hoitaessa. Ei kannata jäädä tuleen makaamaan, mutta toisaalta silloin tällöin nuotion lämpö varpaissa tuntuu hyvältä. On ihanaa tuntea saavansa aikaiseksi - se kasvattaa itsetuntoa ja minäpystyvyysuskomuksia.

Jos haluat olla aktiivisempi asioiden hoitaja, sinulla on yksi vaihtoehto: toimi. Älä keksi tekemisen siirtämiselle tekosyitä, vaan aikatauluta asiat, jotka haluat saada aikaiseksi. Merkitse deadline kalenteriin ja jaksota sen saavuttamiseksi tarvittavat toimenpiteet. Päätä, milloin teet tarvittavan puhelinsoiton, milloin lähetät hakemuksen, milloin käyt asioilla, milloin hankit sen, milloin käytät sitä tai milloin menet sinne. Palauta mieleesi se tunne, kun homma on hoidettu ja pidä se tunne mielessäsi, jos meinaat hairahtua luovuttamaan.

Muista kuitenkin, että muutos toiminnassa vie aikaa. Ole armollinen itsellesi ja vastoinkäymisissä totea itsellesi, että ensi kerralla onnistut. Vähän kerrallaan, pienin askelin sinusta tulee vielä aktiivisempi.


6.7.2015

Itsekkyys voi olla parasta, mitä voi toiselle tehdä

Itsekkyys voi olla parasta vuorovaikutussuhteessa. Kun vuorovaikutussuhteen molemmat osapuolet tunnistavat, tunnustavat ja pitävät huolen omista tarpeistaan, suhteen ei tarvitse rasittua pitämään toista tai molempia kokonaisina.

Itsekkyys on hyväksi vuorovaikutussuhteelle, kun itsekkyys tarkoittaa vastuun ottamista itsestä ja omasta hyvinvoinnista. Terveesti itsekäs ihminen tietää, että tekemällä hyvää itselle ja ajattelemalla itsestä kauniisti ja arvostavasti, on myös mahdollista olla paras versio itsestä muille. Kun itsellä on hyvä olla, muitakin tekee mieli kohdella hyvin. Silloin myös tunnistaa herkemmin, mitä toinen tarvitsee ja on valmiimpi toteuttamaan sen.

Riippuvuus muista ihmisistä ja heidän mielipiteistään tai sysäämällä vastuun omasta hyvinvoinnista muille, vuorovaikutussuhteen pääpointti ei ole enää yhteinen vaan oma hyvä. Silloin toinen ihminen muuttuu välineeksi jonkun saavuttamiselle, ei saavuttamisen kohteeksi.

Parasta, mitä voi tehdä muille ihmisille, on huolehtia itsestä. Paras vuorovaikutussuhde syntyy sellaisten ihmisten välille, jotka pärjäävät yksin, mutta tietävät elämän olevan parempaa toisen kanssa.