Kesätöiden haku on kovasti käynnissä. Nyt on aika katsastaa
työtarjonta ja lähetellä hakemuksia.
Innostuitko?
En minäkään.
En minäkään.
Varsinkin lukiopohjalta kesätöiden etsiminen on yhtä tuskaista kuin maitolasiin tipahtaneen salaatinpalan onginta, kun kaikkiin työpaikkoihin pitäisi olla alan koulutus. Jos tehtävään ei vaadita alan koulutusta, ainakin aiempi työkokemus on välttämätön. Ja jos sitäkään ei tarvita, on kyse jostain niinkin innostavasta työstä kuin puhelinmyynnistä tai ilmaislehtien jakelusta.
Kuva: m.akuankka.fi |
- Älä väheksy mitään työtä. Jos asenteesi on jo valmiiksi se, ettet suostu mihinkään hanttihommiin, voit valmistautua siihen, että töitä ei tipu. Työnantajat arvostavat ennakkoluulotonta ja motivoitunutta työnhakijaa ja varsinkin, jos et opiskele kyseistä alaa tai sinulla ei ole siitä aiempaa työkokemusta, asenteesi on ainoa myyntivalttisi. Kaikki työkokemus on eduksi ja pari kuukautta tekee melkein mitä hommaa tahansa - varsinkin kun työviihtyvyys riippuu melkein kokonaan omasta asenteestasi.
- Panosta työnhakuun, tai voit olla varma siitä, että hakemuksesi lentää paperinkeräykseen ensimmäisten joukossa. Nykyään moniin työtehtäviin voi hakea netissä täytettävän lomakkeen kautta, mutta jos hakemuksesi näyttää samalta kuin viisikymmentä muutakin, et takuulla tule valituksi. Aina, kun mahdollista, lähetä erikseen vapaamuotoinen hakemus ja ansioluettelo, vaikka ne eivät olisi pakollisia. Jos todella haluat töitä, olet valmis satsaamaan.
- Ja panosta vielä vähän enemmän. Käy työpaikalla viemässä hakemus henkilökohtaisesti tai ainakin soita työnantajaehdokkaalle ja esitä kiinnostuksesi työtä kohtaan. Muista aina tavoitella suoraan työnantajaa, yrityksen muut työntekijät eivät kuitenkaan muista mainita käynnistäsi/soitostasi. Paikan päällä käyminen tai soittaminen kuulostavat itsensä tuputtamiselta, mutta henkilökohtainen yhteydenotto voi olla ainoa keino erottautua sadasta muusta hakijasta. Sitä paitsi et menetä mitään muuta kuin vähän aikaa, jos vaivaudut tekemään enemmän kuin pakollisen.
- Ole sekä hakemuksessa että työhaastattelussa avoin, johdonmukainen, uskottava ja myönteinen. Vältä imeliä oonpositiivinenjatuunkaikkienkaatoimeen-argumentteja äläkä vastaa ikinä mihinkään kysymykseen, ettet ole varma tai et tiedä. Koita keksiä itsestäsi jotain vähän henkilökohtaisempaa ja persoonallisempaa kerrottavaa ja mieti todella tarkkaan, miksi tahdot juuri kyseisen työn. Kaikki hyvät ominaisuudet ovat eduksi. Muista myös miettiä muutama kehitettävä asia itsessäsi, mutta muista ehdottomasti korostaa, että panostat jatkuvasti itsesi kehittämiseen.
- Ehkäpä kaikkein tärkein oppimani vinkki työnhakuun on, että ajattele kaikkea myös työnantajan näkökulmasta. Millaisia asioita työnantaja voisi arvostaa? Mitä hän ei ehdottomasti halua kuulla työnhakijalta? Millainen ihminen työtehtävään oikeasti sopisi?
Työn hakeminen on nykyään käytännössä erottautumista ja markkinointia. Pitää tehdä vaikutus ja olla vähän kiinnostavampi kuin muut. Ei siis ihme, että työn hakeminen tuntuu haastavalta ja ahdistavalta hommalta. Älä siis lannistu, jos et onnistu. Harjoittelemalla ja iän tuomalla kokemuksella oppii.
Kuva: mummo.sarjakuvablogit.com |
Onnea ja tsemppiä työnhakuun! Kun sinä olet tehnyt parhaasi, loppu on osittain kiinni tuurista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti