22.9.2016

Ajattelun kehittäminen on avain

Ajattelu on kummallisinta maailmassa. Sitä on tutkittu paljon eri tieteenaloilla, mutta kukaan ei kuitenkaan tarkalleen ottaen tiedä, mitä se on ja missä se tapahtuu.

Ajattelu on moniulotteinen prosessi, jotain, joka on, mutta jota ei kuitenkaan ole. Se tapahtuu tuolla jossain aivojen sähkökemiallisessa verkostossa tai sen ympärillä. Tai sitten ajattelu on sidottu ympärillä olevaan, havaintoihin, kokemuksiin ja tuntemuksiin. Emme voi olla olematta ja aina, kun olemme, ajattelemme.

Ajattelu on henkilökohtaista. Sinä et tiedä, mitä minä ajattelen. Mutta toisaalta voit ajatella minun ajattelevan ja voit jopa tehdä arvauksia ajatuksistani. Voimme meta-ajatella. Samalla ajattelumme kietoutuu muiden ajatteluun, jota ilmaistaan sanoina, jatketaan keskusteluna ja muovataan elämänkokemuksissa.

Ajattelu on tärkein työkalu, jonka voimme elämänmatkallamme omistaa. Ajattelu on ilmaista ja se kulkee aina ja kaikkialla mukanamme. Toisaalta ajattelu voi tuottaa rahaa - tietotyöntekijät istuvat päivät pääksytysten toimistoissaan ajattelemassa. Ajattelu on täysin omaa, eikä kukaan voi ottaa sitä sinulta pois.

Tämän vuoksi ajattelua kannattaa vaalia. Sen kehittämiseen kannattaa uhrata tovi ja toinenkin. Ajattelun kehittäminen ei ole helppoa, mutta vaivan arvoista. Ajattelun kehittyessä tulee tehtyä parempia valintoja, jotka johtavat parempaan tulevaisuuteen.

Parempi tulevaisuus on lukko ja ajattelun kehittäminen voi olla avain.

Suomen kasvatustieteellisen seuran Kasvatustieteellisiä tutkimuksia -sarjassa on julkaistu ensimmäinen suomenkielinen aikuisten ajatteluun pureutuva kirja "Ajattelun kehitys aikuisuudessa - Kohti moninäkökulmaisuutta". Kirjan kirjoittamiseen osallistuneet tutkijat ovat porautuneet asian ytimeen; mitä aikuisten ajattelu on, mistä se muodostuu ja miten sitä voisi kehittää.

Tässäpä kirjan toimittajan dosentti Eeva Kallion vinkkejä oman ajattelun kehittämiseen:
  1. Se kehittyy, mitä kehitetään. Harjoittelu näkyy parempina tuloksina. Jos haluat opetella monimutkaista ratkaisukykyä, sinun täytyy tietoisesti päättää sen kehittämisestä eri tavoin. Esimerkiksi kompromissien taidon opetteleminen on oleellinen taito, jota voi harjoitella.
  2. Avaa ajattelusi jumeja. Jos sinulla on tapa ajatella tietyllä tavalla ja päätyä puolustamaan itsellesi tärkeitä asioita, tee esimerkiksi kirjoitusharjoituksia päivittäin. Yritä kirjoittaa sinulle rakkaasta asiasta vastakkainen näkemys tai kirjoita puolustavia seikkoja asiasta, josta et pidä. Asetu vastakkaisen ajattelutavan ”saappaisiin” ja yritä ymmärtää, miksi näin voidaan ajatella. Kokeile toisilleen ristiriitaisia ratkaisuja ja näkökulmia. Tällä tavoin kehität myös luovuuttasi.
  3. Jätä ongelmat avoimiksi ja jousta. Hyväksy, että meillä kaikilla on rajalliset kyvyt asioiden ratkaisemiseen, ja että ihmisen ja ihmisyhteisön ymmärrys asioista muuttuu ajan myötä. Tunnista, että olemme kaikki rajallisia ja ymmärrys on muuttuvaa.
  4. Vertaile, arvioi ja ole kriittinen.  Tutki eri näkökulmia, punnitse niitä ja pudota pois eettisesti arveluttavat ja heikosti puolustettavat käsitykset. Luo oma käsityksesi, mutta muista olla avoin uudelle.


Eeva Kallio, 2016. Ajattelun kehitys aikuisuudessa – Kohti moninäkökulmaisuutta. Teos on julkaistu Suomen kasvatustieteellisen seuran Kasvatusalan tutkimuksia -sarjassa numerolla 71. Jyväskylä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti